Als je bang bent voor de bevalling

 

 Angst voor de bevalling is heel logisch. Je weet immers dat het waarschijnlijk geen pretje zal worden. En iedere bevalling is weer anders, hoe de jouwe zal verlopen weet je niet van te voren. Er kan hierdoor veel onzekerheid en spanning in je lichaam zitten. En misschien denk je zelfs aan pijnbestrijding.

 

Maar pas daarmee op! Want is het echt nodig?

 

 

Ga eerst eens na waar je precies bang voor bent, want pijnbestrijding is niet altijd de oplossing. Angst verminderen is wèl de oplossing! Je kan bv bang zijn voor:

 

  • Pijn
  • Verlies ontlasting
  • Verlies van controle over de situatie
  • Onzekerheid
  • Gezondheid van je kind
  • Iets anders

Het is echt belangrijk je goed te realiseren waar je precies bang voor bent, zodat je aan de slag kan met het aanpakken van je angst. Want als je bang bent maakt je lichaam het hormoon adrenaline aan, en die werkt de natuurlijke pijnbestrijder endorfine juist tegen. Bovendien maak je dan ook minder oxytocine (bevalhormoon) aan, waardoor het langer duurt voordat je weeën krachtig genoeg zijn om tot ontsluiting te leiden.

 

Pas bovendien op met de ruggenprik! Veel vrouwen, ongeveer 15-20% krijgen koorts van de ruggenprik. Koorts is een reactie op een infectie. Om deze infectie te voorkomen (voor zowel moeder als kind) krijg je voor de zekerheid anti-biotica toegediend. De hartslag van je baby kan hierdoor gaan stijgen, waardoor de kans op een kunstverlossing (vacuümpomp of tang) groter is, of zelfs een keizersnee moet worden. En sowieso, als je als moeder koorts hebt tijdens de bevalling, moet je baby meestal een paar dagen in het ziekenhuis blijven ter controle.

 

Dus probeer een ruggenprik te vermijden door zoveel mogelijk te kijken naar het verminderen van je angst. Bereid je dus zo goed mogelijk voor op de bevalling. Ga kijken naar de dingen waar je wel (enige) invloed op hebt. Dat geldt zowel voor de bevalling als voor de tijd erna. Wat verwacht je als toekomstige ouders van elkaar. Ga kijken wat elkaars verwachtingen zijn, zodat er zo min mogelijk teleurstellingen komen. En bespreek enige scenario's met elkaar. Zodra je de dingen op een rijtje hebt waar je wel invloed op kunt uitoefenen, zal je angst verminderen. Hierdoor zal je onzekerheid verminderen en zal je (zelf)vertrouwen toenemen.